De største stjerner og de største hold

De største spillere, de største klubber og de bedste landshold. Her får du et lille udpluk af håndboldens bedste.

Akkurat ligesom i fodbold har håndbolden også en flok megastjerner i Messi og Ronaldo-klassen – bare med harpiks på fingrene. Der har været mange store danske spillere gennem tiden, men et par stykker skiller sig alligevel ud fra mængden.

Anja Andersen

En af de største danske stjerner gennem tiden er Anja Andersen, der nærmest egenhændigt sørgede for at Danmark vandt OL-guld i Atlanta i 1996 og dermed satte gang i en tretrinsraket, som også udmøntede sig i det fineste karat i både 2000 i Sydney og 2004 i Athen.

Anja Andersen var kendt for sit iltre temperament og trangen til at gå egne veje. Hun var ofte midtpunkt for kontroverser i forskellige sammenhænge, men evnen til at spille håndbold kunne ingen tage fra hende. Anja Andersen fik 133 landskampe og scorede 726 mål i en periode fra 1989 til 1999, hvor hun stoppede håndboldkarrieren på grund af en konstateret hjertefejl. Anja Andersen blev efterfølgende træner – blandt andet i otte år for Slagelse DT.

Mikkel Hansen

Den hårdtskydende venstreback fra Helsingør er en af de tunge årsager til, at Danmarks herrelandshold i mange år har tilhørt den absolutte verdenselite. Mikkel Hansen fik allerede landsholddebut som 20-årig og har siden scoret over 800 mål i den rød-hvide dragt. Hansen spiller i dag i Paris Saint Germain i Frankrig, hvor han har været siden 2012. Mikkel Hansen kan det hele på en håndboldbane, og i 2015 blev han kåret som verdens bedste håndboldspiller.

De bedste landshold

Sveriges herrelandshold op gennem 90’erne har fået status som legendarisk, og ikke uden grund. Træneren var den lige så legendariske Bengt Johansson og landsholdet fik derfor tilnavnet Bengan Boys. Holdet havde et væld af profiler som Stefan Lövgren, Magnus Wislander og Tomas Svensson, og de blå-gule leverede fantastiske resultater. Fra 1990 til 2002 nåede holdet blandt de sidste fire nationer i samtlige slutrunder – både VM, EM og OL. Sverige vandt i den periode to verdensmesterskaber og fire europamesterskaber – men måtte til gengæld “nøjes” med fire sølvmedaljer ved OL. Det er ikke uden grund, at Bengan Boys betragtes som et af historiens bedste landshold.

Hos kvinderne har Danmark også været gode med tre OL-guld i træk, men Norge har dog været i en klasse for sig selv i de senere år – ikke mindst i EM-sammenhæng. I 12 EM-turneringer er Norge endt øverst på skamlen hele syv gange og desuden vundet tre sølv og en enkelt bronze. Det er også blevet til to olympiske guldmedaljer i 2008 og 2012, mens Norge i VM-sammenhæng har vundet tre gange – senest i Danmark i 2015.

De bedste klubhold

Når det gælder klubhold, er det lidt sværere at udpege en enkelt klub, som overgår alle andre. Men kigger man resultaterne i Champions League gennem tiden, er der et hold, der skiller sig ud – nemlig FC Barcelona. Det spanske storhold, der altså både kan i fodbold og håndbold, vandt Champons League hele fem gange i træk fra 1995 til 2000 og igen i 2005 med danske Lars Krogh Jeppesen på holdet. Flere andre danskere har spillet i Barcelona – heriblandt Jesper Nøddesbo og Mikkel Hansen. Danske hold har nået semifinalen i den fineste europæiske turnering en del gange, og i 2012 lykkedes det for AG København at vinde bronze.