Håndbold er en dansk opfindelse, som daterer sig tilbage til 1897, hvor to skolefolk udviklede den sport, som i dag har bredt sig til hele verden. Bagmændene var R. N. Ernst, der var ansat ved skolevæsenet i Nyborg, og Holger Nielsen, som arbejdede i Ordrup Latin- og Realskole.
I starten af 1900-tallet foregik håndboldspillet i skolegården, hvor det primært var drenge, der kastede med bolden. Senere blev sporten udbredt til både piger, kvinder og mænd. Og til hele verden – lige bortset fra USA, der aldrig for alvor har set fidusen med håndbold. Også selvom den anerkendte avis New York Times har beskrevet spillet som en “sport, der har alt – lige bortset fra amerikansk interesse”.
Der fandtes både udendørs og indendørs versioner med syv spillere på hvert hold – akkurat som vi kender det i dag. Men i starten af det forrige århundrede, var der faktisk også en udendørs udgave med 11 spillere, som især var populært i Tyskland, og som på det tidspunkt blev betragtet som den anerkendte udgave internationalt.
Den udgave, der kendes i dag
Men 7-mands udgaverne blev mere og mere populære, og det blev disse udgaver, der senere blev standarden for international håndbold. I dag spilles der næsten udelukkende håndbold indendørs – dog med undtagelse af strandhåndbold.
I 1921 spillede man den første håndboldturnering i Danmark – det foregik i Idrætshuset i Købehavn. I 1935 var spillet så udbredt, at man stiftede Dansk Håndbold Forbund – og allerede året efter blev der indledt en Danmarksturnering for kvinder. Mændene fulgte efter i 1946 – lige efter krigens afslutning. I de tidlige år var det københavner-klubberne, der dominerede, men efterhånden som håndbolden også fandt udbredelse i provinsen, blev der mere kamp på tværs af landsdelene. I 1951 lykkedes det for Helsingør at bryde den københavnske dominans, og i 1954 blev Tarup-Pårup fra Fyn det første mesterhold fra den vestlige side af Storebælt.
Historisk set er der en række klubber, som har domineret herrehåndbolden herhjemme. Ajax (København), Helsingør, Fredericia, Århus, Kolding og GOG (Fyn) har alle vundet mange danske mesterskaber gennem tiden. KIF Kolding – der senere blev til KIF Kolding København har førertrøjen på, og kan bryste sig med i alt 14 danske mesterskaber.
På kvindesiden er FIF og Viborg de absolut mest vindende hold med hele 14 mesterskaber hver. FIF vandt deres mesterskaber i perioden 1956-1985, mens Viborgs triumfer er fundet sted fra 1994 til 2014.
En stor udvikling
Op gennem 1970’erne skete der et skred, og udviklingen i håndbold herhjemme gik stærkt – både med hensyn til træningsmetoder og øget fokus på den kommercielle side. I dag er håndbold en af de helt store tv-sportsgrene i Danmark, og det er masser af kampe på skærmen i vintersæsonen.
Danmark har altid været fremme i skoene, når det gælder håndbold, og det kan aflæses på resultaterne fra de store internationale mesterskaber, hvor både kvinderne og herrerne har fejret mange store triumfer. Kvinderne har således vundet OL tre gange i træk i årene 1996, 2000 og 2004. Ikke mindst finalen ved OL i Atlanta i 1996 er gået over i historien på grund af det vilde drama med forlænget spilletid i finalen mod Sydkorea. Herrerne vandt OL i Rio i 2016 og har siden årtusindeskiftet vundet utallige guld-, sølv- og bronzemedaljer ved såvel EM som VM.
Den internationale håndboldorganisation har gennem mange år forsøgt at udbrede håndbold til endnu flere lande, ikke mindst de sydamerikanske lande har taget håndbolden til sig, og i 2013 vandt de brasilianske kvinder VM i Serbien.